ÁLTALÁNOS FOGÁSZAT

Az alábbiakban szeretnék néhány fogalmat tisztázni, valamint egy kis útmutatást nyújtani az egyes fogászati kezelésekkel kapcsolatban.

Sokszor tapasztalom, hogy sok a tévhit, vagy a városi legenda a fogászattal kapcsolatosan, ami csak fokozza a szakmával kapcsolatos bizonytalanságot vagy félelmet.

Bízom benne, hogy ezek eloszlatásához némi alapot szolgáltat jelen fogalomtárunk.

Ha bármi kérdése megválaszolatlan marad, vagy éppen felmerül az alábbiakkal kapcsolatosan, forduljon hozzánk bizalommal, készségesen állunk rendelkezésére akár e-mailen, vagy telefonon keresztül, akár személyesen is időpont egyeztetést követően a rendelőnkben.


Gyökérkezelés:

A gyökérkezelés az egyik legtöbb mítosz övezte fogászati beavatkozás.

Mi is a gyökérkezelés és mikor van rá szükség?

Ha a fogszuvasodás túl mélyre terjed, eléri a fog belső kamráját és gyökércsatorna rendszerét, ahol erek, idegek és kötőszövet található (ez a fogbél), a fog fájdalmassá, a belső rész gyulladttá válik.

gyokerkezeles

A fertőzés halad a gyökércsatorna mentén a gyökércsúcs végéig, ahol kijut a csontba, itt tályog képződhet. Az íny az arc is feldagadhat ebben a stádiumban.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, kontrolláljuk, megelőzzük a gyulladás tovább jutását, ahhoz szükséges a gyökérkezelés.

Gyökérkezelés során a szuvas részt eltávolítjuk, a fog belső részéből is. A csatorna falát is áttisztítjuk, így teljes mértékben eltávolítva a fertőzött, meggyengült foganyagot.

gyokerkezeles2

Majd először gyógyszeres ideiglenes tömőanyaggal feltöltve a csatornát kémiailag is előkészítjük a fogat a végleges tömésre. Így azokat az oldalcsatornákat is kifertőtlenítjük, amelyek a mechanikai tisztítás számára nem hozzáférhetőek.

Ha a fog panaszmentes az ideiglenes töméssel, akkor következő időpont alkalmával végleges tömést teszünk először a fog gyökércsatornáiba, majd a fog koronai részébe.

Ha a koronai rész nem elég erős a töméshez, onlay vagy korona készítése válhat szükségessé.

Tehát a gyökérkezelés nem más, mint egy speciális kiterjesztett tömés, amely nem csak a fog koronai részébe, hanem a gyökércsatornába is behelyezünk.


A fogszuvasodás

Miért is van szükség tömésre?

fogszuvasodas1

  • Első lépésként kioldódnak ásványi anyagok a zománcból és egy matt fehér folt keletkezik, itt még nincs lyuk, nem is kell tömés.
  • Ha a folyamat tovább jut, a zománc fala károsodik, üreg képződik, itt már csak töméssel tudjuk helyreállítani a fog eredeti formáját.
  • Ha még tovább halad a szuvasodás, eléri a dentint, ez a fog legnagyobb részét képző anyag, a zománc és a fogbél között. Ebben a stádiumban válhat a fog érzékennyé főleg hidegre vagy édesre.

Mielőtt tömést készítenénk, el kell távolítani a szétesett, meggyengült foganyagot; ezért kell fúrnunk, különben a tömés nem maradna benn és a szuvasodás is tovább terjedhetne.

  • A következő stádiumban már a szuvasodás olyan mély, hogy eléri a fogbelet. Itt már sima tömés nem elég, a fog megmentése, a gyulladás megállítása gyökérkezelést igényel.

Ínygyulladás, fogágybetegség

Miért szedünk fogkövet?

foginygyulladas

Az egészséges íny rózsaszín, nem vérzik, nem duzzadt és nem gyulladt.

A cél ennek a fenntartása, illetve ezen állapot visszaállítása.

Amikor nem tudjuk a lepedéket teljesen eltávolítani a fog felszínéről, illetve az íny mellől, akkor első lépésben az íny gyulladttá válik, vérzik, vörös, érzékeny is lehet.

A lepedék egyébként baktériumok tömegéből áll, amely ha hosszabb ideig nincs eltávolítva, akkor elkezd meszesedni, és kemény fogkővé alakul, amit már csak rendelői körülmények között tudunk biztonságosan eltávolítani.

Az el nem távolított fogkő felszíne érdes, ami folyamatosan lepedéket, így baktériumokat tart a felszínén. Az idővel vastagodik, az ínygyulladás pedig fokozatosan átcsap fogágybetegségbe, ahol már a fogkő az íny alá kúszik, ezzel pusztítva a csontot, a fog teljes tartószerkezetét, amely hosszú távon teljesen ép, szuvasodás mentes fogak elvesztéséhez is vezethet.


Inlay, onlay, korona, híd és héj

Inlay, onlay

Amikor a szuvasodás túl nagy és már töméssel nem tudjuk a fogat helyreállítani, ilyenkor fogtechnikus segítségét vesszük igénybe. Lenyomatvétel alapján a fogtechnika készíti el számunkra a fog hiányzó részét képező pótlást, jelen esetben inlay-t vagy onlay-t.

Inlay, onlay

Itt főként a fog középső, központi része esett a fogszuvasodás áldozatául, viszont a fog falából még valamennyi rendelkezésünkre áll, ami elég erős ahhoz, hogy ezt szeretnénk megtartani, sőt felhasználni a fog felépítéséhez. Anyagát tekintve lehet arany, porcelán, vagy egyéb speciális fogászati anyag. Onlayról akkor beszélünk, amikor az inlay felszíne kiterjed a fog rágófelszínére (tetejére) és beborítja azt.


A Korona

Amikor egy fog központi része még rendelkezésünkre áll, de külseje vagy letört, vagy esztétikailag nem megfelelő, akkor egyfajta sapkát készítünk a fogra.

korona

Ilyenkor a fog külső részét eltávolítjuk, lecsiszoljuk, így helyet teremtve a korona befogadására.

Anyagát tekintve lehet fém, porcelán, cirkon, vagy ezek kombinációi.

Csap

Ha a fog koronai része teljes mértékben hiányzik, például letört, de a fog gyökere ép és elég erős a fog felépítéséhez, akkor csapot helyezünk a gyökérbe, ezáltal meghosszabbítva azt, magasabbá téve, így a fog alkalmassá válik arra, hogy a fent említett koronával helyreállítsuk az eredeti alakját.

csap

A megmaradt fog gyökerét először gyökérkezeléssel alkalmassá kell tennünk a csap befogadására.

A piros ábra maga a csap. A hosszú rész van a gyökércsatornában, a lapátszerű felső rész hosszabbítja meg a gyökeret, így alkalmassá válik a korona hordozására.

És a letört fog újra esztétikus lesz és használható.

Híd

Amikor egy vagy több fog teljesen hiányzik, akkor a szomszédos fogakat bevonva, mintegy áthidalva azokat pótolhatjuk a hiányt.

Ez rögzített megoldás, tehát a páciens nem tudja azt eltávolítani a szájából.

Ez is fogtechnikai labor által készül.

A meglévő szomszédos (hiányt határoló) fogakat tulajdonképpen koronával borítjuk, és ezeket a koronákat a hiányt pótló műfog köti össze.

A szomszédos fogakat a koronához itt is elő kell készíteni, lecsiszolni. (különben nem lenne helye a koronának)

Anyagát tekintve ez is lehet fém, porcelán és cirkon, valamin ezek kombinációi.

hid

Héj

Általában felső front fogaknál készítünk héj pótlást, legtöbbször valamilyen esztétikai okból.

hej

Ebben az esetben a fog elülső zománc rétegét távolítjuk el, ezáltal helyet képezve a porcelán héjnak, ami lefedi teljes mértékben a fog elülső felét, esetleg annak éli részét is, így helyreállítva az esztétikát.


Kivehető pótlás

Amikor nem áll elegendő fog rendelkezésünkre a hídhoz és egyéb rögzített megoldás sem jöhet szóba, akkor kivehető fogpótlást készítünk, fogtechnikus bevonásával.

protko

Ilyenkor nem kell a fogakat előkészíteni, lecsiszolni; csupán lenyomatot veszünk.

Ha nem teljes foghiánnyal állunk szemben, és nem teljes kivehető fogpótlást készítünk, akkor a meglévő fogat minden esetben felhasználjuk a pótlás megtámasztására, kapcsok segítségével.


Implantátum

Az implantátum jelenti a legtökéletesebb megoldást foghiány esetén, ugyanis ez a fogpótlás hasonlít legjobban az eredeti fogakhoz.

implantatum

Az implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, amelyet a csontba ültetünk be. Feltétele, hogy elegendő csont álljon rendelkezésünkre. Ha a saját csont túlságosan kevés vagy vékony, csontpótlással biztosíthatunk megfelelő alapot az implantátum számára.

Az implantátum csak a fog gyökerét helyettesíti, erre jön a felépítmény, amit még koronával fedünk.


Rezekció, retrograd gyökértömés

Amikor gyökérkezelés nem elég egy gyökércsúcson lévő elváltozás leküzdéséhez, akkor szóba kerülhet a gyökércsúcs szájsebészeti beavatkozás során történő levágása, illetve a környező fertőzött rész (esetleg ciszta) eltávolítása.

gyokertomes


Parodontális sín

Fogágybetegség előrehaladtával a fogak elveszíthetik a támasztó csont alapzatukat, a csont megfogyatkozik, ez pedig előbb-utóbb a fogak kilazulásához vezet.

Ha a folyamat a kezelés során megállítható és kontrollálható, valamint nem válik szükségessé a fogak eltávolítása, akkor a fogak egymáshoz kapcsolásával (speciális szalag és tömőanyag segítségével) a meglazult fogak stabilizálhatóak, mintegy egységbe foglalva.

sin


Gyermekfogászat

Az alábbi ábra mutatja a tejfogak megjelenését a szájban, valamint cserélődésüket maradó fogakra.

tejfogak

Amikor a maradó fogak csírái növekedésnek indulnak az állcsontban, a tejfogak gyökere fokozatosan felszívódik, miáltal a fogak meglazulnak, mozognak, végül pedig kihullanak és megjelennek helyettük a maradó fogak.

marado

Az első maradó fog, ami megjelenik a szájban 6 éves kor tájékán, az első nagyőrlő, aminek nincs tejfog párja. Tehát úgy fog előtörni, hogy előtte egyetlen tejfog sem hullott ki; így gyakran észre sem vesszük a megjelenését. Sajnos a fentiek következtében nagyon gyakran és korán eshet fogszuvasodás áldozatául.

Nagyon fontos a szájápolást elkezdeni már csecsemőkorban, a tejfogak megjelenése előtt, amihez speciális eszközök állnak rendelkezésre, így könnyebben hozzászoktathatjuk gyermekünket a rendszeres fogmosáshoz is.

Az egyik legfontosabb aranyszabály pedig: az esti fogmosás után már csak víz fogyasztható!